dimecres, 23 de gener del 2019

...l'inútil...



La nit escolta desinteressadament l’altre oferint-li tota l’atenció. El seu silenci, que brinda hospitalitat i escolta, convida a l’altre a alliberar-se tot parlant.
La expulsión de lo distinto. Byung-Chul Han

L’inútil, dins la vitrina amb placa dedicatòria i tot, veu passar davant seu infinitat de gent. Els uns atrets pel bullici de les hores diürnes i els altres per la calma de la nit. Ha sigut testimoni durant aquests anys de comentaris sobre la seva presencia.
––Va, no emprenyis! Tu sempre amb la mateixa conyeta! T’ho he dit mil vegades! ––remuga ben enfadat en Phillies. ––Un paio s’ho va deixar. Tothom deia que era molt conegut, vaja, un famós anat a menys.
–– Phillies, que és allò que tens a la vitrina?
––Un trasto, ja ho veus! Una mena de bumerang! Hahaha —riu gairebé escanyant-se en Phillies que avui tenia un dia bo. —Mira-li la placa, ho diu tot: Inútil!
 ––Phillies, que és allò que tens a la vitrina?
—És l’inútil!!!!!!!–– crida en Phillies desesperat mentrestant una copa li cau de les mans–– Mira que et dic Jean, si saps per a què serveix, t’ho regalo! No t’ho diré més ni a tu ni a ningú!
L’inútil ho veu tot, dia rere dia. Cap a les nou del vespre el blanc de l’uniforme ja no és tan blanc. I encara prou que el davantal li ha parat mil vegades probables incursions de colors variats. A la barra encara hi seuen dos borsalinos grisos i un escot envoltat de vermell. És tanta l’amplitud del finestral cantoner que el dins és fora i el fora és dins, ho pensa sovint. Però ara no s’hi veu ningú al carrer. Els llums que fan llum, no més. El rellotge és a punt de marcar les 2, el té tan a prop que el temps d’espera se li fa feixuc. Sort que avui la Jukebox fumeja Eddie Lang. La pressa per esbandir gots i copes del cambrer es va accelerant. Els cigarrets encara fumegen i la noia no para de mirar al Humphrey que té al costat. El silenci omple el Phillies, tan sols els petits xarrups dels guisquis a punt d’acabar confirmen la seva pressa. El davantal ja és al cubell dels draps i les baietes per rentar.
A aquestes hores, la nit és una manta de gel. En obrir-se la porta, tot queda ventilat de la ferum de tabac. Només en queden dos a la barra. I es tornen a mirar. Els llavis de la noia insinuen un petó vermell. Ara sí. Al carrer hi ha tota la llum i ell romandrà a les fosques un dia més confiant en trobar la seva utilitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada