dimecres, 23 de gener del 2019

...tres escriptors...




PABLO NERUDA sona enllaunat en el radiocasset de l’època. Arriba d’estranquis des de l’altra banda del món. Paro l’orella, asseguts enmig d’un prat d’algun lloc que no es pot dir i un vent de mil dimonis, i escolto a través de la música d’en Mikis Teodorakis, la poesia d’en Neruda. Al cap de no res, t’adones que ja no pots desenganxar l’orella del vent i notes profundament que és una poesia que ha “ nacido de la ira como una brasa”. I no hi pots fer res. Et quedes clavada, fusionada amb el verd d’una terra que neix més tranquil·la. “ En la fertilidad, crecía el tiempo” i se’n feia un nus a l’estómac. “Aquí viene el árbol, el árbol de la tormenta, el árbol del pueblo”, sentia la força del poble, la ira del poble, l’esperança del poble. Altra vegada la poesia em penetraria a través de la música, com ho va fer en Paco Ibáñez presentant-me a Góngora, Federico García Lorca, Machado, Alberti, Cernuda... León Felipe amb el seu poema Piedra pequeña, que ara encara ploro en sentir-la, i molts més poetes a través de cantautors.
Federico García Lorca, León Felipe i el mateix Neruda li dediquen a WALT WHITMAN un poema, fent ressò la seva aureola de força. No sóc pas una ploramiques. Als poemes, o millor dit al seu gran poema “ Song of Myself”, no li cal música, és tot una simfonia, i ploro. Celebra la vida parlant de la mort.  Llegeixo “ Me celebro a mi mismo,/ y cuanto asumo tu lo asumirás,/ porqué cada àtomo que me pertenece, te pertenece a ti tambíen”. Cada paraula escrita sembla escollida a consciència. La realitat mostrada, crua, així de senzilla i complexa. L’impuls irrefrenable dels seus versos no sé si et transporten a espais inabastables o al l’avern més insondable, com si se’t presentés davant d’un mirall per fer-te sentir digne de saber-te. Whitman mor l’any 1892, a mi em ve a parar a les mans l’any 1992. Un poeta i un lector es ressusciten mútuament.
PESSOA el descobreixo gràcies a un amic que publica un llibre titulat “Darrer Poema” inspirat en una carta que Pessoa va deixar vuit dies abans de morir adreçada a algú incògnit i on s’entreveu que es refereix a l’estranya relació entre el poeta i Ofèlia. Em decideixo per començar pel “ Llibre del desassossec”. Està escrit en prosa però jo només hi veig poesia. Filosofia. A la primera pàgina, ja, “ El cor, si pogués pensar, s’aturaria” i, com una aranya d’art subtil, et quedes atrapada a la teranyina de l’abstracte. En Pessoa té molts alter ego. El meu, és ell! Una excavació arqueològica de les idees, pensaments i emocions. Explorador infatigable des del darrera d’una finestra de vidre entelat. Així, fent un còctel de metafísica i raó. Diuen que abans de morir va escriure en anglès "I know not what tomorrow will bring... ".
A títol de postdata, per dir-ho d’alguna manera, quan llegeixes les biografies t’agafa un atac de cor. Un Neruda poc sensible se’t fa impossible de pensar i en canvi se sap que rebutjà una filla amb discapacitat i se n’oblidà. O un Pessoa, alcohòlic en solitari. Potser en Whitman, molt més controvertit i polèmic, et deixa una excusa per pensar que, aprofundir en tu mateix, no és gens fàcil.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada